sr Crnogorski en English
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Ekipa koja je
spasila brojne živote!
Image is not available

Ekipa hitne pomoći na intervenciju izlazi sa sirenom i rotacionim plavim svijetlom! Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju ova obilježja i prvenstvo prolaza!

previous arrow
next arrow
Slider

Hipotermija i smrzotine

Hipotermija nastaje usljed izloženosti hladnoći. Urgentnost tretmana zavisi od dužine izloženosti i od tjelesne temperature žrtve. Odmah treba započeti utopljavanje pomjeranje žrtve u toplo okruženje, skidanje mokre odjeće, umotavanje izloženih dijelova tijela bilo čime što vam je pri ruci, kao što su ćebad, garderoba, novine,... Zagrijavanje žrtve ne treba odložiti definitivno zbrinjavanje. Potencijalni metod zagrijavanja je postavljanje žrtve blizu izvora toplote i postavljanje kontejnera sa toplom ali ne vrućom vodom u kontakt sa kožom.

Smrzotine obično zahvataju izložene dijelove tijela kao što su ekstremiteti i nos. U slučaju smrzotine ukloniti mokru odjeću, posušiti i pokriti žrtvu da biste spriječili hipotermiju. Transportujte žrtvu do odgovarajuče medicinske ustanove što je prije moguče. Minorne ili superficijale smrzotine se mogu tretirati jednostavnim brzim zagrijavanjem koristeći kontakt kože na kožu (kao što je topla ruka). Teške ili duboke smrzotine bi trebalo zagrijavati tokom 24 sata uranjanjem u toplu vodu (37-40 0C) u trajanju od 20-30 minuta. Treba preduzeti mjere da ne dođe do ponovnog smrzavanja i što prije pacijenta transportovati.

Adresa

Menadžment Zavoda:

Vaka Đurovića bb

81000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt

Menadžment Zavoda:

Telefon: +382 (0)20 226 081

Fax: +382 (0)20 226 082

e-mail: kontakt@zhmp.org

PIB: 02779773

© 2020 JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore - Sva prava zdržana